Sok z kiszonej kapusty i buraków – źródło witamin i soli mineralnych

sok z kapusty, sok z kiszonych buraków

Artykuły fermentowane po okresie odsunięcia na dalszy plan powtórnie wróciły do menu Polaków. Do kiszonych buraków i kapusty dołączają też nowe, dotychczas mniej popularne warzywa oraz owoce. Pisząc o leczniczych zaletach żywności poddanej fermentacji nie można pominąć także napojów takich jak maślanka, kombucza albo rozmaitego typu soki i zakwasy z kiszonych warzyw. Szczególnie te ostatnie są godne uwagi – pozwalają w łatwy i błyskawiczny sposób dostarczyć naszemu organizmowi składniki niezbędne dla jego poprawnego działania.

Jakie witaminy ma w sobie sok z kiszonej kapusty i buraków?

Sok z kiszonej kapusty to napój zawierający mnóstwo substancji oddziałujących zbawiennie na nasze samopoczucie. Głównym składnikiem są z całą pewnością bakterie kwasu mlekowego odpowiedzialne za przebieg fermentacji. Sok z kapusty, ogórków czy pozostałych kwaszonek to również kopalnia witamin. Warte uwagi jest przede wszystkim wysokie stężenie kwasu askorbinowego, czyli witaminy C – zaledwie 150 ml tego napoju ma jej więcej niż pomidor. Soki z kiszonek należy również pić ze względu na obecność witaminy P i K, witamin z grupy B oraz duże stężenie soli mineralnych.

Z jakiego powodu należy spożywać sok z kapusty kiszonej?

Sok z kiszonych buraków, ogórków i kapusty, ze względu na zawartość bakterii fermentacji mlekowej dobroczynnie wpływa na naszą odporność oraz pracę układu pokarmowego. Na domiar tego nagromadzenie witamin usprawnia działalność układu nerwowego, zmniejszają symptomy szkorbutu, depresji i cukrzycy, a także pomagają radzić sobie z przemęczeniem fizycznym i psychicznym. Po kwaszonki winny oprócz tego sięgnąć ludzie zmagający się z chorobami układu pokarmowego, jak np. refluks czy wrzody żołądka. Działają one również osłonowo w trakcie terapii antybiotykami i wzmacniają apetyt.

Nasze dane adresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]