Jeśli chcesz kupić sól himalajską różową, koniecznie sprawdź superbutelki.pl.
Sól to związek chemiczny konieczny do właściwego funkcjonowania naszego organizmu. Jakie cechy posiada sól kłodawska czy różowa sól himalajska? Z jakiego powodu należy stosować je w gastronomii?
Sól himalajska – jakich pierwiastków dostarcza?
Sól kuchenna to jedna z najistotniejszych przypraw, która świetnie uwydatnia smak posiłków. Pomimo, że nadużywanie soli ma negatywne oddziaływanie na nasze samopoczucie, to jej rozważne dawki (nieprzekraczające 6 g w ciągu 24 godzin) są konieczne dla właściwego funkcjonowania organizmu człowieka. Sól zaopatruje nas bowiem w sód, to jest w pierwiastek odpowiedzialny za podtrzymanie optymalnego ciśnienia krwi oraz gospodarkę wodną. Jednym z najzdrowszych typów soli jest różowa sól himalajska wydobywana ze złóż szacowanych na ok. 250 mln lat. Produkt ten zawiera masę potrzebnych pierwiastków oraz minerałów, m.in. żelazo, magnez czy potas, a przy tym nie posiada szkodliwych zanieczyszczeń i składników, takich jak trujące metale ciężkie. Sól himalajska wspaniale podkreśla smak dań i jest sprzedawana zarówno w postaci niewielkich, jak i pokaźniejszych kryształków.
Sól kłodawska – wykorzystywana nie tylko w kuchni
Sól kłodawska natomiast to substancja o wysokim stopniu czystości – posiada 97% chlorku sodu i stanowi idealny do tradycyjnych przetworów. Jest cennym źródłem wapnia, żelaza czy magnezu, innymi słowy pierwiastków koniecznych do utrzymania pełni wigoru. Sól kłodawska czerpana jest w kopalni soli Kłodawa w Wielkopolsce. Nie ługuje jej się, tym samym nie traci swoich właściwości i jest łatwo absorbowana przez układ pokarmowy. Sól kłodawska niejodowana jest na co dzień używana nie tylko w przemyśle spożywczym, ale także sektorze chemicznym, przemysłowym oraz w lecznictwie, rolnictwie i kosmetyce.
Nasze dane adresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]