Stal nierdzewna to jeden z najstabilniejszych chemicznie materiałów. Nie wchodzi w reakcje z kwasami, nie rdzewieje i zachowuje swoje właściwości nawet w ekstremalnych temperaturach. Jest to zasługą zawartego w niej chromu, który przy kontakcie z powietrzem wytrąca się ze stopu i tworzy na powierzchni niedostrzegalną warstwę. Zabezpiecza ona stal przed negatywnym wpływem licznych substancji chemicznych, jak również podnosi jej odporność na nieprzychylne warunki. Z tego powodu zbiorniki ze stali nierdzewnej są wykorzystywane w wielu sferach przemysłu.
Zbiorniki nierdzewne w przemyśle kosmetycznym
Ze względu na to, że stal nierdzewna nie wchodzi w reakcje z substancjami wykorzystywanymi do wytwarzania kosmetyków, wyprodukowane z niej zbiorniki są w szerokim zakresie stosowane w tej branży. Służą one zarówno do magazynowania dużych ilości gotowych środków, jak i podczas procesu produkcyjnego. Wymienione wcześniej właściwości powodują, iż zbiorniki nierdzewne są także idealnym rozwiązaniem dla przemysłu chemicznego oraz zakładów produkujących i przetwarzających materiały opałowe.
Zbiorniki stalowe w branży spożywczej
Zbiornik stalowy jest często wykorzystywany w różnych firmach z szeroko pojętej branży spożywczej – w zakładach przetwórstwa bądź placówkach gastronomicznych. W piekarniach, gorzelniach czy browarach wszędzie spotyka się zbiorniki fermentacyjne także wyprodukowane z tego stopu. Usługi firm zajmujących się produkcją zbiorników nierdzewnych cieszą się powodzeniem w sektorze spożywczym w głównej mierze dlatego, że na tego typu zasobnikach nie powstaje nalot, który sprzyja zanieczyszczeniu ich zawartości dzikimi drożdżami lub zarazkami.