Barszcz biały i żurek – zupy kojarzone z polską kuchnią

Barszcz biały i żurek – zupy kojarzone z polską kuchnią

Skieruj się tutaj, aby kupić zakwas na żur.

Ostatnio rzadko już spożywamy dwudaniowe obiady. Przez ciągły pośpiech, co generuje potrzebę szybkiego najedzenia się, często rezygnujemy z zup, ograniczając się do posiłków niegdyś podawanych przeważnie jako to drugie danie. Niemniej jednak tradycyjne polskie zupy, jak żurek oraz barszcz biały, będą z nami jeszcze przez wiele lat. Nawet jeśli własnoręcznie przyrządzamy je już tylko sporadycznie, to wciąż są one stałą pozycją na karcie dań restauracji oraz bufetów z rodzimą kuchnią, a także są obligatoryjnie serwowane podczas spotkań bożonarodzeniowych czy wielkanocnych.

Barszcz biały to nie żurek – Zakwas na bazie mąki żytniej lub pszennej – który na barszcz biały, a który na żurek?

Jeśli spyta się Polaka o zupę przygotowywaną na mącznym zakwasie, to błyskawicznie wymieni on albo żurek albo barszcz biały. Mnóstwo osób nawet nie widzi podstawowej różnicy pomiędzy tymi daniami, stosując te nazwy na zmianę. Tymczasem zwyczajowo żurek przygotowuje się na zakwasie z mąki żytniej, barszcz biały natomiast – z zakwasu na mące pszennej. Ale to nie jedyne, co odróżnia te zupy, jakkolwiek warto zdecydowanie zaznaczyć, iż nie ma jednej niezmiennej receptury na barszcz biały i kolejnej na żurek. Kuchnia jest bowiem sztuką, a każde danie jest odbiciem wprawy kucharza oraz jego indywidualnych upodobań. Co jednak da się wskazać to fakt, iż w barszczu białym na ogół znajdziemy więcej grzybów oraz warzyw. Zabiela się go też najczęściej mlekiem, a do jego zakwaszenia zamiast zakwasu mącznego można zastosować sok kapusty kiszonej bądź z ogórków kiszonych. Natomiast z żurkiem sprawa jest nieco bardziej złożona, bowiem w ramach tej grupy zup można wydzielić trzy typy:
– kwaśny, zawiesisty żur sporządzany zazwyczaj z dużą ilością czosnku, także na zakwasie z mąki owsianej i gryczanej, serwowany z kawałkami kartofli;
– niezbyt gęsty, lekki żurek, zabielany suto śmietaną i doprawiany dużą ilością majeranku, podaje się go przeważnie z pieczywem i jajkiem;
– oraz zalewajkę – czyli zupę, w której kostki ziemniaków gotuje się na zakwasie żytnim bądź chlebowym.

Nie ma potrzeby przygotować samemu bazy na barszcz biały i żur

Przygotowanie zakwasu na wymienione wcześniej zupy jest proste, aczkolwiek nie zawsze pierwsze podejście uwieńczona jest sukcesem. W poradnikach kucharskich znaleźć można dziesiątki instrukcji, jak zrobić zakwas, którymi można się posłużyć. Używając jednak domowy zakwas powinno się przewidzieć przyrządzanie zupy z odpowiednim wyprzedzeniem. Z tej przyczyny, jeśli ochota np. na żur zaatakuje was znienacka, warto wykorzystać gotowy zakwas, który dostępny jest w wygodnych butelkach, które wystarczają na przygotowanie porcji zupy dla całej rodziny. W sklepach z żywnością, zarówno tych online, jak i stacjonarnych, bez przeszkód nabędziemy zakwasy z mąki żytniej i pszennej, na bazie których ugotujemy aromatyczny barszcz biały i tradycyjny żurek staropolski czy też śląski.

Nasze dane adresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]