Barszcz czerwony – zdrowa i niskokaloryczna zupa

Barszcz czerwony – zdrowa i niskokaloryczna zupa

Jeśli chcesz kupić czerwony barszcz na zakwasie, odwiedź tę stronę.

To nieprawda, iż barszcz czerwony to danie wyłącznie świąteczna, którą podajemy zazwyczaj w czasie Wigilii lub ważnych rodzinnych spotkań okolicznościowych. W domach, w których obyczaj podawania obiadów z dwóch dań nadal się utrzymuje, barszcz czerwony często spotykany jest na stołach nie tylko w formie zupy, lecz również jako dodatek do wielu potraw.

Barszcz czerwony – pasuje do ziemniaków i do bułeczek drożdżowych z mięsnym nadzieniem

Zdaje się, że barszcz czerwony to łatwa do przyrządzenia zupa z buraków, która w rzeczywistości nie jest bardzo sycącym daniem. Jednak właśnie jego nieco słodkawy, a jednocześnie kwaskowaty aromat sprawia, że znakomicie współdziała on z różnorodnymi smakami. Potencjalnych dodatków do barszczu czerwonego jest sporo – jedni przedkładają kawałki kiełbasy, jajko na twardo i kartofle, pozostali zalewają nim uszka z kapustą, mięsem czy też grzybami. Barszcz czerwony to klasyczne danie obiadowe, lecz również pyszna przekąska albo ciepła kolacja – wrzący kubeczek tej zupy bardzo dobrze podkreśli smak chrupkiego krokiecika z grzybami lub bułeczki drożdżowej z mięsnym nadzieniem.

Warto zaznaczyć, iż barszcz czerwonyjest zupą niskokaloryczną, jeśli nie jest zabielony śmietaną. Posiłek ten postrzegany jest za zdrowy, ponieważ dostarcza organizmowi witaminy z grupy B oraz witaminę C, kwas foliowy, mangan, a także mnóstwo żelaza, toteż zaleca się go anemikom. Jednak z uwagi na to, iż fundamentem tej potrawy są buraki zawierające sporo cukru, a zarazem z reguły je się ją z dodatkami zawierającymi ogromne ilości węglowodanów, powinni na nią uważać osoby, u których rozwinęła się cukrzyca.

Barszcz czerwony na zakwasie z kwaszonych buraków ma bardziej wyrazisty smak

Nie powstała uniwersalna receptura na barszcz czerwony – każdy szef kuchni stosuje preferowane przez siebie dodatki i inaczej przyprawia to danie. Jedni wolą pikantny barszcz ze sporą ilością pieprzu, drudzy dodają do niego łyżeczkę cukru, żeby uwydatnić naturalny słodki smak buraka. Jedno za to jest pewne – barszcz czerwony jest najlepszy, gdy przygotuje się go na bazie zakwasu. Zupa na bazie zakwasu z kwaszonych buraków ma silniejszy, kwaskowaty posmak oraz wyróżnia się bardziej wyrazistym czerwonym kolorem, a przy tym dostarcza organizmowi więcej istotnych minerałów i witamin. Taki zakwas z kiszonych buraków można oczywiście przygotowywać samemu, ale proces fermentacji – zależnie od panujących w mieszkaniu warunków – trwa minimum 7 dni. Jeżeli jednak znienacka nabierzesz ochoty na to danie, w żadnym razie nie musisz tyle na nie czekać – wystarczy, że kupisz zakwas na barszcz czerwony w sklepie lub przez internet.

Nasze dane adresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]