Dlaczego warto regularnie jeść ogórki kwaszone?

Dlaczego warto regularnie jeść ogórki kwaszone?

Dowiedz się, gdzie kupić kiszone ogórki, wejdź na https://artmankiszonki.pl/pl/c/Ogorki-kiszone/13.

W sałatce, w zupie, na kanapce bądź jako dodatek do drugiego dania – kwaszone ogórki w naszej kuchni podajemy częściej niż pragnęlibyśmy przyznać. Nas to nie dziwi, bowiem kwaszone warzywa są jednocześnie zdrowe, jak i smaczne.

Ogórki kwaszone – z czosnkiem, koprem bądź z innymi dodatkami

Kiszone ogórki to warzywa poddane procesowi fermentacji. Ich przygotowanie jest stosunkowo proste. Używa się do tego dużych glinianych garnków bądź drewnianych beczułek, w których ogórki zalewa się słoną wodą. Później zostawia się je na minimum 14 dni w chłodnym miejscuna tak długo, aż fermentacja mlekowa zakwasi warzywa. Wielbiciele mało kwaśnych smaków mogą przystąpić do konsumpcji kwaszonki już po kilku dobach – ogórki tego typu to tzw. ogórki „małosolne”. W podstawowym przepisie do solanki wraz z ogórkami wrzuca się czosnek i koper, jakkolwiek smak kwaszonych ogórków można podkręcić także różnymi przyprawami, między innymi liśćmi czarnej porzeczki, kawałkami papryki albo ziarnami czarnego pieprzu. Oczywiście nie wszyscy mają czas ani dużo miejsca w kuchni, aby samemu zrobić takie kiszonki. Nie każdy dysponuje również piwnicą lub spiżarką, w której może przetrzymywać żywność w dużych ilościach. Nie znaczy to natomiast, iż trzeba odmówić sobie jedzenia ogórków kiszonych – w dowolnym momencie możemy kupić je w markecie na wagę bądź w poręcznych opakowaniach, tj. w kubełkach czy w workach z folii, które bez problemu da się schować w lodówce.

Jakie witaminy i minerały zawierają kwaszone ogórki?

Od setek lat panuje przekonanie, że warzywa poddane fermentacji zbawiennie oddziaływają na nasz organizm. I to prawda, gdyż razem z kiszonkami wchłaniamy pożyteczne bakterie, które korzystnie oddziałują na florę jelit i obniżają ich pH, usprawniając tym samym procesy trawienne. Ale na tym nie koniec! Ogórki kwaszone są nietuczące (to ledwie 12 kilokalorii w 100 g), a zarazem zawierają m.in. witaminę K1, C i A, witaminy z grupy B oraz sporo składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu, jak magnez, wapń, żelazo, selen i potas. A co z zalewą po kwaszonych ogórkach? Jeżeli nie odpychają cierpkie smaki, zalecamy nie wylewać jej po spożyciu warzyw. Lepiej dodać ją do zupy ogórkowej bądź wypić, ponieważ w czasie kwaszenia mikroelementy przedostają się po trosze do soku. Należy jednak zaznaczyć, na kwaszonki powinny uważać osoby z nadciśnieniem – w kiszonkach znajduje się wszak pokaźna ilość soli.

Nasze dane adresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]