Smaczna i niezwykle zdrowa – o kapuście kwaszonej

Smaczna i niezwykle zdrowa – o kapuście kwaszonej

Więcej szczegółów o kiszonej kapuście.

Specyficzny smak kapusty kiszonej jest bez wątpienia cząstką środkowoeuropejskiej kultury kulinarnej. Jest ona składową wielu potraw i przeciętny Polak bardzo często gości ją na talerzu. I popieramy to, ponieważ kiszona kapusta to niezmiernie zdrowa żywność.

Liczne minerały i witamina K – co znajduje się w kiszonej kapuście?

Kapusta kwaszona, lub kiszona, bowiem tych nazw używa się wymiennie, to jeden z tych wyrobów spożywczych, które odkryto za sprawą szukania przez człowieka sposobu na kilkumiesięczne przechowywanie strawy. Cienko poszatkowane główki białej kapusty stają się przydatne do spożycia przez długi czas w efekcie zastosowania fermentacji mlekowej. Kiedyś jedzenie kapusty kiszonej pozwalało uzupełnić niezbędne minerały i witaminy, których pozyskanie zimą było znacznie trudniejsze aniżeli dzisiaj. A trzeba zaakcentować, że w kwaszonej kapuście jest dużo substancji nieodzownych dla prawidłowego działania naszego organizmu. To wspaniałe źródło witaminy A, witaminy K wzmacniającej kości i układ sercowo-naczyniowy oraz posiadającej dodatkowo właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne, a także witaminy C, która zwiększa odporność na przeziębienia. W produkcie tym znajdują się także inne konieczne dla ustroju witaminy, czyli te z grupy B (jak B2, B5, B9). Oprócz tego, kapusta kiszona to źródło między innymi błonnika pokarmowego, fosforu oraz żelaza. Jednocześnie to żywność niskokaloryczna, toteż poleca się jej spożycie osobom na diecie.

W jakich posiłkach znajdziemy kapustę kiszoną?

Kiszona kapusta na naszych talerzach spotykamy jako kluczowy element dań, jak i w dodatkach do nich. Nieprzetworzoną na ogół je się ją w postaci surówki z siekaną cebulką oraz marchwią, która współgra z potrawami z ryb i ziemniaków, a czasami na słodko – z dodatkiem szczypty cukru. To także składnik, który rewelacyjnie harmonizuje z borowikami i mięsem, skutkiem tego używa się jej w nadzieniu do pierogów, pasztecików czy łazanek. Rzecz jasna, bez kwaszonej kapusty nie byłoby najsmaczniejszych polskich dań – góralskiej kwaśnicy, kapuśniaka czy bigosu.

Praktycznie każdy kucharz posiada swój przepis na kiszoną kapustę, jednakże obecnie raczej rzadko zakwasza się ją w mieszkaniu, gdyż nie ma już potrzeby magazynowania pożywienia na zimę. Kiszoną kapustę w dużych oraz niewielkich opakowaniach bez przeszkód nabyć można w każdym sklepie, a także można zamówić ją za pośrednictwem internetu. Producenci mają w swojej ofercie także ekologiczną kapustę kiszoną.

Nasze dane adresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]