Stal nierdzewna posiada dużo wartościowych cech sprawiających, że jest szeroko stosowana. Jej najistotniejsza zaleta to z naturalnie niepodatność na utlenianie się, która nie tylko gwarantuje wytrzymałość wyprodukowanych z niej sprzętów, ale również pozwala na ich styczność z cieczami i zawilgotniałymi materiałami. Prócz tego stal nierdzewna jest obojętna chemicznie, co znaczy, iż nie reaguje z substancjami o kwaśnym odczynie, a wyliczenie jej zalet uzupełnia nieporowata powierzchnia, która uniemożliwia rozwój mikroorganizmów.
Wyroby ze stali kwasoodpornej dla branży kosmetycznej i spożywczej
Stabilność chemiczna oraz bezpieczeństwo mikrobiologiczne czynią ze stali nierdzewnej wspaniały materiał dla branży spożywczej. Wyroby ze stali kwasoodpornej są często używane przez fabryki przetwórstwa, które korzystają z nich w toku produkcji, a następnie magazynowania artykułów spożywczych. W zakładach piekarskich i warzelniach piwa wyroby ze stali nierdzewnej użytkuje się w jako zbiorniki fermentacyjne. Surowiec ten jest też wykorzystywany na co dzień w branży kosmetycznej i przez podmioty zajmujące się pozyskiwaniem i dystrybucją paliw, rozcieńczalników i innych preparatów chemicznych.
Wyroby ze stali nierdzewnej – poręcze i meble
Wytrzymałość na niekorzystne czynniki pogodowe (wysokie i niskie temperatury, kwaśne opady czy wilgoć) powoduje, że wyroby ze stali nierdzewnej doskonale nadają się użytku na zewnątrz obiektów (przykładowo jako balustrady balkonowe), a także na basenach (mowa o poręczach i drabinkach). Z uwagi na piękny wygląd, równie dobrze prezentują się także wewnątrz obiektów budowlanych – między innymi na klatkach schodowych. Poza tym jałowość stali nierdzewnej pozwala na używanie jej w gabinetach medycznych oraz ambulatoriach.