Samodzielne przygotowanie posiłków we własnym domu ma wiele plusów. Najważniejszym z nich jest głównie oszczędność pieniędzy – stołowanie się u siebie bywa zwykle
[...]
Artykuły fermentowane po okresie odsunięcia na dalszy plan powtórnie wróciły do menu Polaków. Do kiszonych buraków i kapusty dołączają też nowe, dotychczas mniej
[...]
Przez pewien czas panowało powszechne przekonanie, że kawa nie jest napojem dobrym dla naszego zdrowia, jednak najnowsze doniesienia przeczą tej tezie – coraz
[...]
Ostatnio rzadko już spożywamy dwudaniowe obiady. Przez ciągły pośpiech, co generuje potrzebę szybkiego najedzenia się, często rezygnujemy z zup, ograniczając się do posiłków
[...]
To nieprawda, iż barszcz czerwony to danie wyłącznie świąteczna, którą podajemy zazwyczaj w czasie Wigilii lub ważnych rodzinnych spotkań okolicznościowych. W domach, w
[...]
W sałatce, w zupie, na kanapce bądź jako dodatek do drugiego dania – kwaszone ogórki w naszej kuchni podajemy częściej niż pragnęlibyśmy przyznać.
[...]
Samodzielne pieczenie chleba staje się coraz popularniejsze. Można to zrobić na dwa sposoby: z drożdżami lub na zakwasie. Dziś na blogu przedstawiamy tę
[...]
Specyficzny smak kapusty kiszonej jest bez wątpienia cząstką środkowoeuropejskiej kultury kulinarnej. Jest ona składową wielu potraw i przeciętny Polak bardzo często gości ją
[...]
Tradycyjne produkty Piekarni Pochopień Piekarnia Pochopień jest przedsiębiorstwem z tradycjami sięgającymi 1946 roku. Założona została przez mistrza fachu piekarskiego Jana Pochopień, który był
[...]
Syrop cukrowy, funkcjonujący także pod nazwą simple syrup, można kupić w sklepie, ale również przygotować samodzielnie. To doskonały dodatek do alkoholowych i bezalkoholowych
[...]